Av. Haluk PEKŞEN
Trabzon Milletvekili
AKP’nin iktidara geldiği günden beri, sivil havacılık alanında çok büyük bir çöküşün yaşandığını ve 15 yılda 15 havayolu şirketinin battığını söyleyen Pekşen, “AKP yanlış ve yandaş politikalarıyla Türk Sivil Havacılığını bitirmiş ve uluslararası alanda rekabet edemez bir duruma getirmiştir. AKP yandaş atamalar ve yanlış yatırımlar sonucunda bitirdiği sivil havacılığı teşvik kapsamına alarak hangi yandaşlara çıkar sağlayacak göreceğiz. ” dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Havayolu ile yük ve yolcu taşımacılığının teşvik kapsamına alınması ve Trabzon Havalimanı’nda yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.
AKP’nin 15 yılda 15 havayolu şirketini batırarak sivil hacılığa büyük zararlar verdiğini ifade eden Pekşen, “20 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile havayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı teşvik kapsamına alınmıştır. Türk Sivil Havacılığını yanlış ve yandaş politikaları nedeniyle çökerten, 15 yıllık iktidarı döneminde 15 havayolu şirketinin batmasına neden olan AKP, şimdi Türk Sivil Havacılığını bu büyük bataktan kurtarmak için havacılık sektörünü teşvik kapsamına almıştır. Kendi olanaklarıyla ve çabalarıyla önemli bir yol kat eden ve büyük bir rekabet gücüne sahip olan sivil havacılığı batıranlar şimdi kurtarmak için teşvik kapsamına alıyorlar. Önce batırdılar şimdi kurtarma telaşına düşmüşler. Bu güne kadar 15 yıldır aklınız neredeydi, şimdiye kadar sivil havacılığı bitirmek için ne gerekiyorsa yaptınız. Ne kadar beceriksiz, gereksiz, niteliksiz yandaş varsa sivil havacılığa atadınız, sonuç yıkım olacak tabi ki. Şimdi teşvik kapsamına almışlar buradan ne çıkacak merakla bekliyoruz. Hangi yandaş şirketler teşvik kapsamına alınacak, devletin parası hangi yandaşlar tarafından hortumlanacak bakacağız.” dedi.
Trabzon Havalimanı’ndan kapasitesinin iki katı yolcu uçuyor
Siyasi yandaşlara rant sağlamak için ihtiyacı olsun olmasın her ile havalimanı yapılmasının doğru bir bakış açısı olmadığını belirten Pekşen, “Birçok ilimize yapılan havalimanları neredeyse boş durmaktadır. Plansız programsız yapılan bu yatırımlar kamuyu zarara uğratmak dışında hiçbir işe yaramamaktadır. Trabzon Havalimanı’nın yıllık kapasitesi 2 milyon kişi. Ama havalimanımızdan yılda ortalama uçan yolcu sayısı 4 milyondan fazla. Yani kapasitesinin iki katından fazla yolcu taşıyor. Fakat gelin görün ki fiziki alt yapı olarak gerekli seviyede değil. Bu konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen Trabzon Havalimanı yatırım planlamasına alınmadı.” ifadelerini kullandı.
Trabzon hem yolcu hem de kargo taşımacılığında ilk sıralarda
Trabzon Havalimanı’nın kapasitesinin çok üstünde uçak trafiğine sahip olduğunu vurgulayan Pekşen, şu ifadeleri kullandı: “Uçak trafiği bazen günde 110’a kadar çıkabiliyor. Bu rakam bu standartlardaki bir havalimanı için çok büyük bir sayı. Ancak buna rağmen ne fiziki alt yapı ne de teknik alt yapı yeterlidir. Yolcu terminali yetersiz acilen yolcu terminallerinin yenilenmesi ve ek terminal yapılması gerekmektedir. Bu kadar yoğun bir trafiğe sahip havalimanı için artık tek pist yeterli olmuyor. Bir an önce ikinci pist yapılmalı ve var olan pist uzatılmalıdır. Havalimanının teknik ve elektronik alt yapısı gözden geçirilerek yenilenmelidir.”
Gerekli yatırımlar yapılmıyor
Trabzon Havalimanının gerekli yatırımları alamadığını söyleyen Pekşen şöyle devam etti: “Trabzon diğer alanlarda olduğu gibi havalimanı konusunda da gerekli ve yeterli yatırımları alamıyor. Bunun temel sebebi Trabzon’da AKP’nin beceriksizliğidir. İki yıldan beri Devlet Hava Meydanları’nın önüne bunu koyuyorum. Trabzon Türkiye’nin en yoğun uçuş trafiğinin olduğu ve en çok para kazanan havalimanlarından biri. Ama buna rağmen bu kadar ilgisiz, ciddiyetsiz bırakılan başka bir yer yok. Ben burada kötü niyet arıyorum. Bunu kasıtlı yapıyorlar. Gerekli yatırımların yapılmasıyla Trabzon da Trabzon Havalimanı da bölgenin çekim merkezi olmaya devam eder.
Bu konuyu iki kez Plan Bütçe Komisyonu’na, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne Ulaştırma Bakanlığı’nın önüne koydum. Bu durumu gündeme getirdik. Ama Trabzon Havalimanı’nın ihtiyaçlarının karşılanması için hiçbir şey yapılmadı.
Bu kadar büyük bir ihanet olabilir mi?
Trabzon Havalimanı şu anda Türkiye’de uçuş kapasitesi ve büyüklüğü açısından yedinci sırada. Karlılık açısından ise birinci sırada. Ama buna rağmen hala yatırım almıyorsa bunun arkasında başka bir şey aramak lazım. Bu kadar büyük bir ihanet olabilir mi? Büyük bir ilgisizlik olabilir mi?
Trabzon Havalimanı, kapasitesinin çok üzerinde kargo taşımacılığı yapmıştır. Böyle bir şey olabilir mi? Devlete darphane gibi para kazandırıyor ve ihanete uğruyor. Trabzon’da her alanda olduğu gibi. Böyle bir şey olur mu? Bir sürü havalimanlarına milyarlarca lira yatırdılar. Bu havalimanlarında yolcu yok. Şu Trabzon’a reva görülüne bakar mısınız?