Av. Haluk PEKŞEN
Trabzon Milletvekili
Rize Limanı’nda dolgu için kullanılan taşların deniz suyuna dayanıksız olması nedeniyle eridiğini ve yat limanı dolgusunun deniz sularına gömüldüğünü söyleyen Pekşen, “Denize gömülen sadece taşlar değil, halkın parası, emeği, alın teri suya gömülüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketinde halkın parası her gün gözlerimizin önünde eriyerek denize gömülüyor. Ama ne Bakanlık ne de Rize Belediyesi bu konuda herhangi bir çalışma yapmıyor.” dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Rize Limanı inşaatında yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.
Rize Yat Limanı’nın temelinin 1999 yılında atıldığını ancak 2001 yılında yüksek maliyet ve ödenek yetersizliği nedeniyle inşaatın durdurulduğunu belirten Pekşen, “Liman inşaatı için yaklaşık 1 milyon tona yakın taş getirildi ve dolgu inşaatı başlatıldı. Ama aradan geçen yıllarda bu taşlar deniz suyuna dayanıksız olduğu için erimeye başladı. Bugün baktığınızda yapılan imalat nerdeyse yok olmuş durumda. Halkın cebinden harcanan paralar ilgisizlik ve plansızlık nedeniyle sulara gömülmektedir.” dedi.
Rize Belediyesi tarafından 200 yat kapasiteli 800 metre uzunlukta mendireğe sahip yat limanı projesinin Rize’nin turizm potansiyeli için önemli bir proje olduğunu söyleyen Pekşen, “Bu projeye başlanırken gerekli incelemeler yapılmış olsaydı, eğer gerekli planlama dikkatli bir şekilde yapılmış olsaydı bugün bu proje bitmiş ve hizmete açılmış olacaktı. Rize önemli bir yat turizmi merkezi olacaktı. Ancak gerekli hassasiyet ne başlangıç aşamasında ne de sonraki yıllarda gösterilmediği için bu proje yıllardır atıl kalmıştır. Yıllardır iktidarda olan AKP, Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın memleketi olan Rize’de yaşanan bu olaya çözüm bulamamış, halkın alın terinin suya gömülmesi konusunda hiçbir çalışma yapmamıştır.” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan cevaplaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi veren Pekşen, Bakana şu soruları yöneltti;
1) Liman yapımında kullanılan taşların deniz suyuna dayanaksız olduğu ve bu nedenle bu taşların eridiği doğru mudur?
2) Dolgu imalatı yapılmadan önce bu taşların teknik analiz yapılmış mıdır?
3) Yapıldıysa bu taşların kullanılmasına nasıl onay verilmiştir, teknik analiz yapılmadıysa neden yapılmamıştır?
4) Projeye bugünün maliyeti ile yaklaşık 3 milyon lira harcandığı doğru mudur?
5) Bu proje ödenek yetersizliği nedeniyle mi yoksa yüksek maliyet nedeniyle mi durdurulmuştur?
6) Projeye başlanmadan önce dolgu yapılacak alanda fizibilite çalışması yapılmış mıdır?
7) İmalat aşamasında gerekli denetimler yapılmış mıdır?
8) Bu proje ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?
9) Bu projenin devam ettirilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?